AŞÇILIK

Meslek Yüksekokulu

Bölüm Hakkında

Üretim faktörlerinin ülkeler üzerinde mobil olması, turizmin ülkeler arasında gerçekleşmesinin hız kazanması ve ticari ilişkiler; bireylerin farklı zamanlar itibariyle farklı ülkelerde; hatta farklı ülkelerin farklı bölgelerinde olmalarını sağlamaktadır. Ancak nerede olursa olsun bireyin temel fizyolojik ihtiyacı olan gıda ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Bireyler, farklı yerlerde bulunduklarında kendi kültürlerine ait gıda ürünlerini talep edebilecekleri gibi, gittikleri bölgenin kültürünü yansıtan gıda ürünlerini de talep edebileceklerdir. Bu doğrultuda lokantaların, restoranların veya otellerin çeşitli yörelere, bölgelere veya ülkelere ait kültürleri yansıtan gıda ürünlerini yapacak aşçılara büyük gereksinimleri bulunmaktadır. Ayrıca gıda ürününün yapılmasının yanı sıra buradaki en önemli aşama gıda ürününün sunuluş biçimidir. Aşçılık alanında eğitimini tamamlayan kişinin gıda ürününü iyi yaparak, iyi sunması; çalıştığı işletme için sürdürülebilir müşteri sahibi olunmasında büyük katkı sağlayacaktır. Otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen aşçıların sahip olduğu alan bilgisinin yanı sıra maliyetlemeyi iyi yapmaları, paydaşlarla iyi ve etkin iletişim içerisinde bulunmaları ve yabancı dili etkin bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.

Çalışma Olanakları

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), havalimanı ve hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler.

Dersler Hakkında

Aşçılık programında öğrencilere; gastronomi bilimine giriş, yiyecek ve içecek hizmetleri yönetimi, hijyen ve sanitasyon, mutfak uygulamaları, pastacılık ve ekmekçilik, Türk mutfağı kültürü, mutfak akımları, ulusal mutfaklar, yiyecek içecek otomasyon sistemleri temelinde dersler sunulmaktadır.

ÇAP Yapılabilecek Anadal Programları

Aşçılık anadal programından Çift Anadal yapılabilecek ikinci anadal programları;

Dikey Geçiş Yapılabilecek Anadal Programları

Aşçılık programından Dikey Geçiş yapılabilecek anadal programları;

AŞÇILIK BÖLÜMÜ BÖLÜMÜNDE DERS VEREN DİĞER ÖĞRETİM ELEMANLARI

Nişantaşı Meslek Yüksekokulu – Aşçılık – – Aşçılık
0. Dönem
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü
HAZ-1İngilizceHAZIRLIK-IZorunlu
Toplam000
1. Dönem
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü
OASC157TürkçeGASTRONOMİ BİLİMİNE GİRİŞZorunlu
OASC159TürkçeMUTFAK YÖNETİMİ VE TASARIMIZorunlu
OASC161TürkçeGIDA TEKNOLOJİSİZorunlu
OATA153İngilizceATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ IZorunlu
OTRD153İngilizceTÜRK DİLİ IZorunlu
OYDL181TürkçeİNGİLİZCE IZorunlu
Toplam1240
2. Dönem
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü
OASC152TürkçeMUTFAK UYGULAMALARI IZorunlu
OASC158TürkçeHİJYEN VE SANİTASYONZorunlu
OASC160TürkçeİÇECEK BİLİMİ VE ÖNOLOJİZorunlu
OASC162TürkçeTURİZM İŞLETMECİLİĞİZorunlu
OATA154İngilizceATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ IIZorunlu
OTRD154İngilizceTÜRK DİLİ IIZorunlu
OYDL182TürkçeİNGİLİZCE IIZorunlu
Toplam1460
3. Dönem
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü
OASC259TürkçeTÜRK MUTFAĞI KÜLTÜRÜ VE UYGULAMASIZorunlu
OASC265TürkçeMUTFAK AKIMLARI VE GELİŞİMİZorunlu
OASC267TürkçeMUTFAK UYGULAMALARI IIZorunlu
OASC269TürkçePASTACILIK VE EKMEKÇİLİĞE GİRİŞZorunlu
OSTJ251TürkçeSTAJ / BİTİRME PROJESİ IZorunlu
SECASC3TürkçeASC 3. YY BÖLÜM SEÇMELİ DERSLERSeçmeli
Toplam4120
4. Dönem
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü
OASC266TürkçeİLERİ PASTACILIK VE EKMEKÇİLİKZorunlu
OASC268TürkçeAŞÇILIK BİTİRME PROJESİZorunlu
OASC270TürkçeMUTFAK UYGULAMALARI IIIZorunlu
OSTJ252TürkçeSTAJ / BİTİRME PROJESİ IIZorunlu
SECASC4TürkçeASC 4. YY BÖLÜM SEÇMELİ DERSLERSeçmeli
Toplam480
SECASC3 – ASC 3. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü
OASC271TürkçeGIDA MEVZUATI VE MESLEK ETİĞİSeçmeli
OASC273TürkçeMESLEKİ İNGİLİZCESeçmeli
OASC275TürkçeRESTORAN YÖNETİMİSeçmeli
SECASC4 – ASC 4. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü
OASC272TürkçeULUSAL MUTFAKLARSeçmeli
OASC274TürkçeYİYECEK İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİSeçmeli
OASC276TürkçeYÖRESEL TÜRK MUTFAKLARISeçmeli
0. Dönem
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü[D][U][L]AKTSRaporKREDİ
HAZ-1İngilizceHAZIRLIK-Iİsteğe Bağlı
Toplam000
1. Dönem
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü[D][U][L]AKTSRaporKREDİ
OASC157TürkçeGASTRONOMI BILIMINE GIRIŞZorunlu2253
OASC159TürkçeMUTFAK YÖNETIMI VE TASARIMIZorunlu252
OASC161TürkçeGIDA TEKNOLOJISIZorunlu252
OATA153İngilizceATATÜRK İLKELERI VE İNKILAP TARIHI IZorunlu22
OTRD153İngilizceTÜRK DILI IZorunlu22
OYDL181TürkçeİNGILIZCE IZorunlu2263
Toplam12402114
2. Dönem
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü[D][U][L]AKTSRaporKREDİ
OASC152TürkçeMUTFAK UYGULAMALARI IZorunlu2253
OASC158TürkçeHIJYEN VE SANITASYONZorunlu242
OASC160TürkçeİÇECEK BILIMI VE ÖNOLOJIZorunlu1252
OASC162TürkçeTURIZM İŞLETMECILIĞIZorunlu353
OATA154İngilizceATATÜRK İLKELERI VE İNKILAP TARIHI IIZorunlu22
OTRD154İngilizceTÜRK DILI IIZorunlu22
OYDL182TürkçeİNGILIZCE IIZorunlu2263
Toplam14602517
3. Dönem
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü[D][U][L]AKTSRaporKREDİ
OASC259TürkçeTÜRK MUTFAĞI KÜLTÜRÜ VE UYGULAMASIZorunlu1232
OASC265TürkçeMUTFAK AKIMLARI VE GELIŞIMIZorunlu1232
OASC267TürkçeMUTFAK UYGULAMALARI IIZorunlu1463
OASC269TürkçePASTACILIK VE EKMEKÇILIĞE GIRIŞZorunlu1463
OSTJ251TürkçeSTAJ / BITIRME PROJESI IZorunlu4
SECASC3TürkçeASC 3. YY BÖLÜM SEÇMELI DERSLERSeçmeli
Toplam41202210
4. Dönem
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü[D][U][L]AKTSRaporKREDİ
OASC266TürkçeİLERI PASTACILIK VE EKMEKÇILIKZorunlu1463
OASC268TürkçeAŞÇILIK BITIRME PROJESIZorunlu262
OASC270TürkçeMUTFAK UYGULAMALARI IIIZorunlu1463
OSTJ252TürkçeSTAJ / BITIRME PROJESI IIZorunlu
SECASC4TürkçeASC 4. YY BÖLÜM SEÇMELI DERSLERSeçmeli
Toplam480188
SECASC3 – ASC 3. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü[D][U][L]AKTSRaporKREDİ
OASC271TürkçeGIDA MEVZUATI VE MESLEK ETIĞISeçmeli2243
OASC273TürkçeMESLEKI İNGILIZCESeçmeli2243
OASC275TürkçeRESTORAN YÖNETIMISeçmeli2243
SECASC4 – ASC 4. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu[DersinDili]Ders AdıDers Türü[D][U][L]AKTSRaporKREDİ
OASC272TürkçeULUSAL MUTFAKLARSeçmeli2243
OASC274TürkçeYIYECEK İÇECEK OTOMASYON SISTEMLERISeçmeli2243
OASC276TürkçeYÖRESEL TÜRK MUTFAKLARISeçmeli2243
Foto Galeri
Back to top of page