AŞÇILIK

Meslek Yüksekokulu

Bölüm Hakkında

Üretim faktörlerinin ülkeler üzerinde mobil olması, turizmin ülkeler arasında gerçekleşmesinin hız kazanması ve ticari ilişkiler; bireylerin farklı zamanlar itibariyle farklı ülkelerde; hatta farklı ülkelerin farklı bölgelerinde olmalarını sağlamaktadır. Ancak nerede olursa olsun bireyin temel fizyolojik ihtiyacı olan gıda ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Bireyler, farklı yerlerde bulunduklarında kendi kültürlerine ait gıda ürünlerini talep edebilecekleri gibi, gittikleri bölgenin kültürünü yansıtan gıda ürünlerini de talep edebileceklerdir. Bu doğrultuda lokantaların, restoranların veya otellerin çeşitli yörelere, bölgelere veya ülkelere ait kültürleri yansıtan gıda ürünlerini yapacak aşçılara büyük gereksinimleri bulunmaktadır. Ayrıca gıda ürününün yapılmasının yanı sıra buradaki en önemli aşama gıda ürününün sunuluş biçimidir. Aşçılık alanında eğitimini tamamlayan kişinin gıda ürününü iyi yaparak, iyi sunması; çalıştığı işletme için sürdürülebilir müşteri sahibi olunmasında büyük katkı sağlayacaktır. Otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen aşçıların sahip olduğu alan bilgisinin yanı sıra maliyetlemeyi iyi yapmaları, paydaşlarla iyi ve etkin iletişim içerisinde bulunmaları ve yabancı dili etkin bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.

Çalışma Olanakları

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), havalimanı ve hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler.

Dersler Hakkında

Aşçılık programında öğrencilere; gastronomi bilimine giriş, yiyecek ve içecek hizmetleri yönetimi, hijyen ve sanitasyon, mutfak uygulamaları, pastacılık ve ekmekçilik, Türk mutfağı kültürü, mutfak akımları, ulusal mutfaklar, yiyecek içecek otomasyon sistemleri temelinde dersler sunulmaktadır.

ÇAP Yapılabilecek Anadal Programları

Aşçılık anadal programından Çift Anadal yapılabilecek ikinci anadal programları;

Dikey Geçiş Yapılabilecek Anadal Programları

Aşçılık programından Dikey Geçiş yapılabilecek anadal programları;

Nişantaşı Meslek Yüksekokulu – Aşçılık – – Aşçılık
0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü
HAZ-1 İngilizce HAZIRLIK-I Zorunlu
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü
OASC157 Türkçe GASTRONOMİ BİLİMİNE GİRİŞ Zorunlu
OASC159 Türkçe MUTFAK YÖNETİMİ VE TASARIMI Zorunlu
OASC161 Türkçe GIDA TEKNOLOJİSİ Zorunlu
OATA153 İngilizce ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu
OTRD153 İngilizce TÜRK DİLİ I Zorunlu
OYDL181 Türkçe İNGİLİZCE I Zorunlu
Toplam 12 4 0
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü
OASC152 Türkçe MUTFAK UYGULAMALARI I Zorunlu
OASC158 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu
OASC160 Türkçe İÇECEK BİLİMİ VE ÖNOLOJİ Zorunlu
OASC162 Türkçe TURİZM İŞLETMECİLİĞİ Zorunlu
OATA154 İngilizce ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu
OTRD154 İngilizce TÜRK DİLİ II Zorunlu
OYDL182 Türkçe İNGİLİZCE II Zorunlu
Toplam 14 6 0
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü
OASC259 Türkçe TÜRK MUTFAĞI KÜLTÜRÜ VE UYGULAMASI Zorunlu
OASC265 Türkçe MUTFAK AKIMLARI VE GELİŞİMİ Zorunlu
OASC267 Türkçe MUTFAK UYGULAMALARI II Zorunlu
OASC269 Türkçe PASTACILIK VE EKMEKÇİLİĞE GİRİŞ Zorunlu
OSTJ251 Türkçe STAJ / BİTİRME PROJESİ I Zorunlu
SECASC3 Türkçe ASC 3. YY BÖLÜM SEÇMELİ DERSLER Seçmeli
Toplam 4 12 0
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü
OASC266 Türkçe İLERİ PASTACILIK VE EKMEKÇİLİK Zorunlu
OASC268 Türkçe AŞÇILIK BİTİRME PROJESİ Zorunlu
OASC270 Türkçe MUTFAK UYGULAMALARI III Zorunlu
OSTJ252 Türkçe STAJ / BİTİRME PROJESİ II Zorunlu
SECASC4 Türkçe ASC 4. YY BÖLÜM SEÇMELİ DERSLER Seçmeli
Toplam 4 8 0
SECASC3 – ASC 3. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü
OASC271 Türkçe GIDA MEVZUATI VE MESLEK ETİĞİ Seçmeli
OASC273 Türkçe MESLEKİ İNGİLİZCE Seçmeli
OASC275 Türkçe RESTORAN YÖNETİMİ Seçmeli
SECASC4 – ASC 4. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü
OASC272 Türkçe ULUSAL MUTFAKLAR Seçmeli
OASC274 Türkçe YİYECEK İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ Seçmeli
OASC276 Türkçe YÖRESEL TÜRK MUTFAKLARI Seçmeli
Foto Galeri
Back to top of page
×