BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ

Meslek Yüksekokulu

Bölüm Hakkında

Modern yaşamın oluşmasında toplumların gelişmesine hız kazandıran matbaa, görsel iletişimle bilginin çoğaltılmasını ve daha çok kitleye ulaştırılmasını sağlarken yayıncılık olgusunu da ortaya koymuştur. Bu olgu, görsel ve yazılı iletişimde dergi, kitap, gazete, afiş, broşür vb. birçok basım alanlarının ve farklı baskı çeşitlerinin oluşmasını sağlamıştır. Çağın beklentilerine her geçen gün yeni cevaplar veren teknolojik gelişmeler, beraberinde “basım yayın” alanında teknik bilgiye ve uygulama becerisine sahip bireylere gereksinim duyulmasına neden olmuştur. Bu gereksinim doğrultusunda basım yayın ve teknolojileri bölümü; eğitim programı süresince, basım yayın alanındaki teknolojik ve bilimsel gelişmelerin takip edilmesini, alanla ilgili her türlü program, makine, ekipman, ve malzemeyi kullanabilen nitelikli bireylerin yetiştirilmesini hedeflemektedir. Bu doğrultuda, öğrencilerimizin baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası süreçlerinde her türlü problemin çözümünü üretebilmeleri ve teknolojik gelişmelerin sunduğu yeniliklere adaptasyon sağlayarak işleyişi güncel bir biçimde yürütebilmeleri de ayrıca amaçlanmaktadır.

Çalışma Alanları

Basım ve Yayın teknolojileri bölümü mezunu öğrencilerimiz gördükleri eğitim doğrultusunda; matbaalarda, yayınevlerinde, grafik tasarım birimlerinde/ajanslarında, üretim planlama departmanlarında, Ar-Ge (araştırma geliştirme) departmanlarında, ambalaj ve etiket sektörü alanında görev almaktadırlar.

Dersler Hakkında

Basım ve yayın teknolojileri programında, basım sektörüne ait tüm aşamaların teorik ve uygulamalı olarak eğitimi verilmektedir. Bu bağlamda verilen dersler; baskı öncesi, baskı, baskı sonrası aşamaları ve genel matbaa işleyişine göre planlanmaktadır. Baskı öncesi için Bilgisayar Destekli Tasarım I ve II, Temel Grafik Tasarım Bilgisi, Fotografi, Karton Ambalaj Tasarımı ve Üretimi I ve II, Bilgisayar Destekli Sayfa Tasarımı I ve II dersleri verilirken baskı süreci için Genel Baskı Teknikleri, Matbaa Malzeme Bilgisi, Renk Bilgisi, Montaj ve Kalıp Teknolojisi, Fiziksel Testler, Matbaa Kimyası dersleri, baskı sonrası için ise Ciltleme Teknikleri dersi verilmektedir. Bu derslerin yanı sıra matbaaların genel işleyiş biçimine yönelik olarak, Kalite Yönetim Sistemleri, Matbaa Maliyet Hesapları ve Mesleki İngilizce dersleri de yer almaktadır.

Foto Galeri
Back to top of page