Tekstil ve Moda Tasarımı

Sanat ve Tasarım Fakültesi

Bölüm Hakkında

Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin bünyesinde yer alan Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü 2013-2014 yılında eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır. Tekstil ve moda tasarımı çerçevesinde bölüm öğrencilerinin yetenek ve yaratıcı düşünceleri geliştirilirken; kültür – sanat – teknoloji kavramlarıyla bütünleşmiş estetik, çağdaş bilgi ve teknik becerilerle donanımlı, etik değerlere sahip, sektörün gereksinmelerine uygun sanatçı ve tasarımcılar yetiştirmek için benzersiz olanaklar sunmaktadır. Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencileri; dört yıllık eğitim ve öğretim süresi boyunca aldıkları tasarım eğitimi, bilgi ve becerilerini üretime yönelik pratik içinde de uygulama olanağı bulmaktadırlar. Öğrencilerin Türkiye’de ve Dünya’da birçok sanatsal etkinlik ve sektöre yönelik projelerde yer almaları sağlanarak, deneyim kazanmalarına yardımcı olunmaktadır. Bu amaca yönelik olarak; sektörde söz sahibi ve donanımlı öğretim kadrosuyla, yurtiçi ve yurtdışı eğitim tecrübesi olan tasarımcı ve sanayicilerle çalışmalar yapılmaktadır. Nişantaşı Üniversitesi, ulusal – uluslararası tekstil ve moda sektöründe söz sahibi olabilecek, gündemi takip edebilen, alanıyla ilgili her türlü teknolojik gelişmeye hâkim, sanat ve tasarım alanında yeterli entelektüel altyapıya sahip tasarımcılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Çalışma Alanları

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nden mezun olan öğrencilerimiz, Dokuma Tasarımcısı, Baskı Tasarımcısı, Giysi Tasarımcısı, Yönetici, iplik üreticisi, Kumaş üreticisi, tekstil firmalarının satış veya pazarlamasından sorumlu olabilir ve sektörde yer alabilecekleri gibi, kendi atölyelerinde bağımsız olarak da çalışabilirler veya lisansüstü eğitimlerine devam edebilirler. Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin Erasmus Programı anlaşmalı kurumları ile öğrenci değişim programlarını uygulayan Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü; öğrencilerini uluslararasında tanıtarak, eğitimlerinin her aşamasında çağdaş sanatçı tasarımcı kimliklerinin gelişimini desteklemektedir. Öğrenciler istediklerinde özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerin Çift Ana dal, ikinci Lisans ve Sertifika Programlarına başvurabilmektedir.

Dersler Hakkında

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünün dört yıllık eğitim ve öğretim programında, dersler teorik ve uygulamalı olarak sürdürülmektedir. 1.sınıfta öğrenci; Temel Sanat Eğitimi, Temel Tekstil Bilgisi, Kumaş Yapı Bilgisi, Desen, Estetik, Temel Dikiş Teknikleri Bilgisi, İletişim Teknolojileri, Tekstil ve Moda Tasarımına Giriş, kültür ve seçmeli dersleri alır. 2. Sınıfta öğrenci zorunlu Tekstil ve Moda Tasarımı (Dokuma/Giysi/Baskı), Moda İllüstrasyonu, Bilgisayarlı Tasarıma Giriş, Drapaj, Bilgisayar Destekli Tasarım, Kumaş Yapı Bilgisi derslerinin yanında tekstil el sanatları ve birçok kültür dersleri almaktadır. 3. sınıfta ilgi ve yeteneği doğrultusunda öğrenci; Dokuma Tasarımı, Baskı Tasarımı ve Giysi Tasarımı dalarından birini seçerek, diğer alanlardan da seçmeli dersler almaktadır. Bölüm öğretim üyeleri öğrencinin iki yılda aldığı dersler ve notları göz önünde bulundurularak öğrencinin alan seçiminde yardımcı olmaktadır. Ayrıca, seçilen alana yönelik Bilgisayar Destekli Tasarım, Sunum Teknikleri ve Portfolyo Hazırlama, birçok sanatsal ve kültürel dersler ile alanında seçmeli dersleri verilmektedir. 4. sınıf öğrencisi; diploma projesini alabilmesi için tüm zorunlu, seçmeli dersleri ve staj sorumluluğunu tamamlamış olması gerekmektedir. Öğrencinin uzmanlaşmaya başladığı Dokuma, Baskı veya Giysi Tasarımı alanlarından birinden projesini yapar. Araştırma Yöntemleri, Bilgisayar Destekli Tasarım, sanat ve kültür dersleri ile alanında zorunlu ve seçmeli dersleri alırlar. Üç yılda almış olduğu tekstil ve moda eğitimi doğrultusunda öğrenci, alanında sanatçı tasarımcı kimliğini de ortaya çıkaran, özgün yaratıcı gücüyle ürettiği diploma proje çalışmasını sunar. Jüri karşısında proje sunumunu ve savunmasını başarıyla yapan ve kredilerini tamamlayan öğrenci mezun olur. Bölümden mezun olan öğrenci artık sanatçı tasarımcı adayı olarak, tekstil endüstrisinde ya da serbest tasarımcı olarak çalışmaya başlamaktadır.

Haberler ve Etkinlikler
Sürdürülebilir Modaya Alternatif Çözümler

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü,...

Dahası
İstanbul Nişantaşı Üniversitesi ve BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi İş Birliği Protokolü İmzaladı

– İstanbul Nişantaşı Üniversitesi öğrencileri, BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi’yle yapılan iş...

Dahası
Gelenekselden Moderne Desen Tasarımları

Gelenekselden Moderne Desen Tasarımları Tekstil ve Moda Tasarımı 4- Öğrenci Proje Çalışmaları...

Dahası
NEY- PİYANO RESİTALİ

NEV, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi olarak, müziğin evrensel dili kullanılarak Doğu ve Batı’nın...

Dahası
TİHCAD ETKİNLİĞİ

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü...

Dahası
Back to top of page