Bölüm Hakkında
Üretim faktörlerinin ülkeler üzerinde mobil olması, turizmin ülkeler arasında gerçekleşmesinin hız kazanması ve ticari ilişkiler; bireylerin farklı zamanlar itibariyle farklı ülkelerde; hatta farklı ülkelerin farklı bölgelerinde olmalarını sağlamaktadır. Ancak nerede olursa olsun bireyin temel fizyolojik ihtiyacı olan gıda ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Bireyler, farklı yerlerde bulunduklarında kendi kültürlerine ait gıda ürünlerini talep edebilecekleri gibi, gittikleri bölgenin kültürünü yansıtan gıda ürünlerini de talep edebileceklerdir. Bu doğrultuda lokantaların, restoranların veya otellerin çeşitli yörelere, bölgelere veya ülkelere ait kültürleri yansıtan gıda ürünlerini yapacak aşçılara büyük gereksinimleri bulunmaktadır. Ayrıca gıda ürününün yapılmasının yanı sıra buradaki en önemli aşama gıda ürününün sunuluş biçimidir. Aşçılık alanında eğitimini tamamlayan kişinin gıda ürününü iyi yaparak, iyi sunması; çalıştığı işletme için sürdürülebilir müşteri sahibi olunmasında büyük katkı sağlayacaktır. Otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen aşçıların sahip olduğu alan bilgisinin yanı sıra maliyetlemeyi iyi yapmaları, paydaşlarla iyi ve etkin iletişim içerisinde bulunmaları ve yabancı dili etkin bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.
Çalışma Olanakları
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), havalimanı ve hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler.
Dersler Hakkında
Aşçılık programında öğrencilere; gastronomi bilimine giriş, yiyecek ve içecek hizmetleri yönetimi, hijyen ve sanitasyon, mutfak uygulamaları, pastacılık ve ekmekçilik, Türk mutfağı kültürü, mutfak akımları, ulusal mutfaklar, yiyecek içecek otomasyon sistemleri temelinde dersler sunulmaktadır.