Bölüm Hakkında
Ağız ve diş sağlığı teknikerleri, diş polikliniklerinde diş hekimi klinik yardımcısı olarak diş hekiminin tüm klinik çalışmalarında yardımcı olan sağlık teknikeridir. Ağız ve diş sağlığı teknikeri diş hekimi için çalışma ortamını hazırlar, hastayı kabul eder ve tedavisi sırasında hekime ve hastaya yardımcı olur. Ağız ve diş sağlığı programının amacı, kamu ve özel sektörde tercih edilen saygın, nitelikli, çağdaş ve diş sağlığı alanında uluslararası bilgi seviyesine ulaşmış ülkemizin ara eleman ihtiyacını karşılayacak öğrenciler yetiştirmektir. Toplumun değişen gereksinimlerini yanıtlayabilecek bilgi ve beceriye sahip elemanlar yetiştirip bu bireylere bilgilerini tam olarak kullanabilecekleri iş ve aktivite alanları sağlamak amaçlanmaktadır. Eğitim süresince sağlanan staj olanakları öğrencilerin kendilerini azami düzeyde geliştirmeleri için büyük fırsat sağlamaktadır. Meslek Yüksekokulu’nun eğitim programı sadece teorik gelişimi hedeflememelidir. Aynı zamanda güçlü bir pratik alt yapıyla eğitim pekiştirilmelidir. Günümüz iş dünyasında son derece önemli olan insan ilişkileri vurgulanmakta ve bireyin sosyal açıdan da tam olarak olgunlaşması sağlanmaktadır.
Çalışma Alanları
Bu programdan mezun olan öğrenciler hastanelerde “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri” olarak çalışabilmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler diş laboratuvarlarında, diş kliniklerinde, hastanelerin diş sağlığı ile ilgili birimlerinde ve diş sağlığı konusunda teknik donanım sağlayan işletmelerde çalışabilirler. Bu programdan mezun olanlar bireysel çalışma imkânına sahip olmayıp diş kliniklerinde, hastanelerin diş sağlığı ile ilgili birimlerinde veya kamu kuruluşlarında çalışabilirler. Ayrıca mezunlarımızın dikey geçiş sınavına girerek sağlık idaresi, sağlık kurumları işletmeciliği, sağlık kurumları yöneticiliği ve sağlık yönetimi programlarında lisans tamamlama hakkı bulunmaktadır.
Dersler Hakkında
Ağız ve diş sağlığı programı öğrencilerine ilk yarıyılında Baş-Boyun Anatomisi, Diş Hekimliği ’nde Ergonomi, Diş Morfolojisi gibi temel teorik dersler verilmektedir. Eğitimin kalan üç yarıyılında ise ağız ve diş sağlığı multidisipliner olarak ele alınarak; ağız, diş, çene hastalıkları ve cerrahisi, ortodonti, diş hekimliğinde protez, pedodonti, oral diagnoz ve radyoloji, periodontoloji ve konservatif diş tedavisi gibi dersler sunulmaktadır. Bu kapsamda ulusal ve uluslar arası alanlardaki son yenilikler ve gelişmeler incelenmekte, öğrencilerin edinmiş oldukları temel bilgiler pratik uygulamalarla pekiştirilmektedir.