Bölüm Hakkında
Son yıllarda, küreselleşmenin etkisiyle lojistiğe verilen önem artmıştır. Yeni ekonomik yapı içinde şirketlerin, maliyetlerin azaltılması ve müşteri memnuniyetinin sağlanması konularına odaklanmaları lojistiğin önem kazanmasına neden olmaktadır. Sektörün önem kazanmasına paralel olarak bu alanda yetişmiş işgücüne olan talep de artış göstermektedir. Bu bilgiler ışığında lojistik programının amacı; Asya ve Avrupa kıtaları arasında köprü ve bir lojistik üs konumunda olan Türkiye’nin lojistik sektörünün ihtiyacı olan mesleki bilgi ve becerilere sahip, vizyon sahibi, farklılığını ortaya koyabilecek mezunlar yetiştirmektir. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyet gösteren Lojistik programı; bütünüyle sektörün talep ettiği temel elemanı yetiştirmeye yönelik tasarlanmıştır. Müfredatının oluşturulması sürecinde mevzuata da bağlı kalınarak büyük ölçüde sektör temsilcilerinin desteği alınmıştır. Bu doğrultuda uygulamalı eğitime yoğunlaşılarak mezunlarımızın kolay ve iyi şartlarda istihdam edilebilirliğinin altyapısı
Çalışma Olanakları
Lojistik programı çok geniş bir çalışma sahasına sahiptir. Programdan mezun olan öğrenciler lojistik alanındaki kamu kurumları ve özel işletmelerde göreve başlayabilirler. Bu bağlamda, işletmelerin taşımacılık (kara, hava, deniz ve demiryolu), dağıtım, sigorta, gümrük hizmetleri, satın alma, müşteri hizmetleri, pazarlama, üretim planlama, malzeme yönetimi, envanter yönetimi, depolama, dış ticaret departmanlarında çalışabilme olanağına sahiptirler. Ayrıca mezunlarımız özellikle lojistik işletmelerinde lojistik bilgi sistemi, iade işlemleri, etiketleme, paketleme, ayırma-birleştirme, rota planlaması ve araç optimizasyonu, sevkiyat planlaması, araç takip gibi alanlarda da çalışabilmektedir.
Dersler Hakkında
Lojistik programı öğrencilerine ilk yarıyılında genel ekonomi, işletme, genel muhasebe ve ticari matematik gibi temel teorik dersler verilmektedir. Eğitimin kalan üç yarıyılında ise lojistik süreçleri bir bütün olarak ele alınıp; uluslararası taşımacılık, sektörel proje lojistiği uygulamaları, dış ticaret işlemleri, gümrükleme işlemleri, mesleki yazışma teknikleri, depolama yönetimi ve lojistik bilgi sistemleri eksenli dersler sunulmaktadır. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası alanlardaki son yenilikler ve gelişmeler incelenmekte, öğrencilerin edinmiş oldukları temel bilgiler örneklerde pekiştirilmektedir. Bu alanlarla ilgili teorik derslerin yanında uygulamalı eğitime ağırlık verilmekte, proje ve stajlar teşvik edilmektedir.