Bölüm Hakkında
Radyo, televizyon ve sinema mecralarında tüm dünyada ve ülkemizde tanık olduğumuz gelişme ve genişleme eğilimi, nitelikli, çağa ayak uyduran, teknolojik yenilikleri yakından takip eden, dinamik ve yaratıcı profesyonellere duyulan ihtiyacı da arttırmıştır. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü bu ihtiyaca dönük olarak meslek etiğine bağlı, yaratıcı, donanımlı, dinamik, radyo, televizyon ve sinema profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Hem akademik anlamda donanımlı öğretim üyeleri, hem de sektör profesyonellerini öğrencileri ile buluşturarak akademik bilgi ile sektörel deneyimi biraraya getiren yaratıcı ve dinamik bir eğitimi hedefler.
İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde öğrenciler daha ilk yıllarında bölüm dersleriyle ve alanlarının temel pratikleriyle tanışırlar. İkinci sınıfta kendi eğilimlerini ve yeteneklerini keşfederler. Üçüncü ve dördünce sınıfta ise bu ilgi alanları doğrultusunda hem seçtikleri derslerle hem de staj olanaklarıyla birlikte belli bir alanda uzmanlaşırlar. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü gerek genç ve dinamik yapısı, gerek öğrencilerinin ilgi ve yeteneklerine göre yapılandırılan müfredatı, gerekse de ders dışı kültürel ve sosyal aktiviteleriyle öne çıkarak, farklılaşmayı temel alır.
Çalışma Alanları
Ülkemizde radyo, televizyon ve sinema sektörü her gün daha fazla çeşitlenerek ve yeni faaliyet alanları yaratarak genişlemektedir. Radyo, Televizyon ve Sinema bölüm mezunları yönetmen, senarist, radyo ve televizyon programcısı veya yapımcısı, kurgucu, görüntü ya da sanat yönetmeni, sinema yazarı, araştırmacı, reklam yönetmeni gibi radyo, televizyon ve sinema sektörünün çok çeşitli alanlarında çalışma imkânı bulabilirler. Mezunlarımız televizyon, radyo kanallarında, dizilerde ya da sinema filmlerinde, gazetelerde ya da dergilerde, çeşitli kültür sanat kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinde çalışabilir ya da alanlarında araştırmacı olmayı tercih ederlerse üniversitelerde akademik kariyerlerine devam edebilirler.
Dersler Hakkında
Hem alanlarının her türlü pratik gereksinimine cevap verebilecek donanımda, hem de birer teknikerden çok daha fazla yaratıcılık ve insiyatif gerektiren süreçlere hâkim olabilecek öğrenciler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Aldıkları eğitimi ileride gündelik hayatta da ortaya koyabilecekleri teorik ve eleştirel bakışa sahip mezunlar yetiştirmek öncelikli hedeflerimiz arasında duruyor. Radyo, Televizyon ve Sinema bölümümüzün müfredat programı da bu doğrultuda şekillendi. Bu bağlamda dört yıllık lisans programımız boyunca öğrencilerimiz hem teorik hem de uygulamalı dersler alıyorlar. Özellikle teorik derslerimizi yalnızca dersin hocasının anlattığı ve öğrencinin not tuttuğu bir yapıdan çıkararak öğrencilerin etkin olduğu, grup çalışması içinde bireysel ya da kolektif sunumlar yaparak geliştirdikleri bir biçimle sağlıyoruz. Öte yandan pratik derslerimizde ise öğrencilerimizin, ders boyunca yaptıkları uygulamaları ile örneğin sinema tarihi ya da iletişim bilimleri derslerinde öğrendikleri arasında bağlar kurabilmelerini de istiyoruz. Yani öğrencilerimizin üniversite hayatlarının her açıdan aktif oldukları, araştırdıkları, yazdıkları, çekim yaptıkları, yayın yaptıkları bir süreç olmasını hedefliyoruz.