ECZANE HİZMETLERİ

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Bölüm Hakkında

Eczane ve ilaç sektörünün ihtiyaç duyduğu yardımcı personeli tamamen bilimsel bir ortamda eğitmek ve gerekli donanıma sahip mesleki becerileri kazanmış olan personel yetiştirmek gayesi ile oluşturulan Eczane Hizmetleri programı, multidisipliner çalışmaları zorunlu kılarak topluma kaliteli bir sağlık hizmeti sunmayı hedeflemektedir.

Bu programın amacı, topluma daha kaliteli bir sağlık hizmetinin sunulması amacıyla eğitimli, gerekli bilgi ve donanıma sahip olan sağlık alanında yardımcı ara elemanın yetiştirilmesidir. Program kapsamında, mesleki bilgilerin teorik ve uygulamalı olarak kazanılması, güncel bilgi ve teknolojilerinin kullanımının öğretilmesi, reçeteli ve reçetesiz ilaçlara ait sağlık prosedürlerinin uygulanması ve tutulması gereken kayıtlar hakkında gerekli olan bilgilerin verilmesi ve güncel sistem hakkında bilgi sahibi olunmasının sağlanması, ilaç kullanımı konusunda akılcı bir yaklaşımın sergilenmesi ve bunların hepsinin yapılması için de gerekli olan bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasını içermektedir.

Çalışma Olanakları

Bu programdan gerekli bilgi ve donanıma sahip olarak mezun olabilmek için gerekli olan staj sürelerinin tamamlanmış olması gerekmektedir ve bunun sağlanabilmesi için de üniversitemiz tarafından eczanelerde, ecza depolarında ve hastanelerde staj olanakları sunulmaktadır. Bu bölümden mezun olan sağlık çalışanları, eczanelerde, kamu ve özel hastanelerde, ecza depoları, medikal sektör ve ilaç endüstrisi de dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki iş yerlerinde eğitimli yardımcı ara eleman olarak çalışabilmektedirler. Bu programdan mezun olan öğrencilerimiz, ÖSYM tarafından düzenlenen dikey geçiş sınavı (DGS) ile Biyokimya, Kimya, Kimya Mühendisliği ve ayrıca Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya bölümlerine devam etme hakkı kazanarak lisans eğitimlerini tamamlayabilmektedirler.

Dersler Hakkında

Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitim verilen Eczane Hizmetleri Programının ilk yarıyılında yer alan dersler ağırlıklı olarak sağlık bilimlerinin temelini oluşturmaya yönelik derslerdir. İkinci yarıyıldan itibaren teorik ve uygulamalı olarak alana yönelik dersler verilmektedir. Alana yönelik derslerin kapsamında özellikle eczanelerde bulunan ilaçlara yönelik ilaç bilgisi ve ilaç şekillerine ait dersler bulunup ilaç dışı ürünler olan medikal ürünler ve bitkisel ürünlere dair de dersler yer almaktadır. Öğrenciler iki dönem alan uygulamasına çıkmakta ve yaz stajı ile teorik derslerin pratik bilgiye entegrasyonu sağlanmaktadır. Staj uygulaması aynı zamanda sektöre girebilmek adına oldukça büyük önem taşımaktadır.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Anadal Programları

ECZANE HİZMETLERİ programından Dikey Geçiş yapılabilecek anadal programları;

Back to top of page