DENTAL PROSTHESIS TECHNOLOGY

Health Services Vocational School

About the Department

Diş hekimi ve teknisyenin protez üretimi sırasında bir ekip olduğu bilinci, ülkemizde de yerleşmiş durumdadır. Diplomasız diş teknisyenlerinin çalışması ve laboratuar açılmasının önü çıkartılan yönetmeliklerle kapanmıştır. Bu nedenle, laboratuarlarda Meslek Yüksek Okulu mezunlarına çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu programı tercih eden öğrencilerin iki yıl boyunca yoğun bir şekilde mesleki, teorik ve uygulamalı eğitim almaları hedeflenmiştir.Bu programdan mezun olan öğrenciler ‘’ Diş Protez Teknikeri ‘’ ünvanı almaktadır. Diş protez teknikerleri, diş hekimince alınan ağız ölçülerinden model hazırlar. Hazırlanan modeller üzerinde; sabit ve hareketli bölümlü protezlerin şekillendirilmesini, döküm yöntemiyle çoğaltılmasını, bunlara tesviye ve cila ile estetik görünüm vererek ağızda kullanılmaya uygun hale getirilmesini sağlar. Çatlayan ve kırılan protezlerin tamirini yaparak, diş hekiminin uyguladığı tedavi süreci boyunca planladığı hareketli ortodontik apareyleri hazırlar.

Fields of Employment after Graduation

Bu programdan mezun olan öğrenciler; devlet hastaneleri, diş hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi kamu kuruluşlarında oluşturulan diş protez laboratuarlarında, özel sektöre ait laboratuarlarda, özel kuruluşlarda ve hastanelerde iş bulabilmektedirler. Ayrıca mezunlarımızın dikey geçiş sınavına girerek sağlık idaresi, sağlık kurumları işletmeciliği, sağlık kurumları yöneticiliği ve sağlık yönetimi programlarında lisans tamamlama hakkı bulunmaktadır. Programdan mezun olan öğrenciler diş hekimi tarafından planlanan tedavi şekline göre hastadan elde edilen ölçü model ve kayıtlar üzerinde meslek bilgisinin gerektirdiği kurallara bağlı kalarak çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli, sabit diş ve çene protezlerinin laboratuar çalışmalarını yapmaktadır.

About the Courses

Diş protez teknolojisi öğrencilerine; ilk yarıyılında baş boyun embriyolojisi ve anatomisi, diş morfolojisi, protez bilgisi gibi temel teorik dersler verilmektedir. Eğitimin kalan üç yarıyılında ise diş protez teknolojisi bir bütün olarak ele alınarak; porselen protezler, sabit protezler, hareketli protezler, çene yüz protezler ve implant üstü protezler gibi dersler sunulmaktadır. Edinmiş oldukları temel bilgiler pratik uygulamalarla pekiştirilmektedir.

Back to top of page